Achtergronden

ShiatsuBij gezondheidsklachten zoekt een osteopaat naar structuren die niet meer bewegen zoals dat in een gezond lichaam hoort.
Deze verstoorde beweeglijkheid kan optreden in een van de drie systemen die binnen de osteopathie onderscheiden worden:

  • Het pariëtale systeem is het bewegingsapparaat, ofwel alle pezen, spieren, gewrichten en botten. De bewegingen die hier optreden zijn meestal vrij groot en we zijn ons er duidelijk bewust van. Men kan deze structuren volgens de wil – bewust – laten bewegen, zoals bijvoorbeeld  het buigen van de knieën.
  • Het viscerale systeem betreft de inwendige organen in de keel-, borst- en buikholte. De bewegingen die hier optreden zijn kleiner en vinden automatisch en onwillekeurig plaats. Denk aan het kloppen van het hart, de bewegingen van het middenrif bij de ademhaling en de darmperistaltiek.
  • Het craniosacrale systeem omvat de schedel, het heiligbeen, de wervelkolom, het zenuwstelsel en de hersenvochtcirculatie. De bewegingen van deze structuren zijn uiterst klein en ritmisch. Ze kunnen alleen gevoeld worden door iemand die daarin getraind is.

Deze drie systemen staan natuurlijk niet los van elkaar. Zo kan bijvoorbeeld een verstoring in de dikke darm (visceraal systeem) klachten in de schouder (pariëtaal systeem) veroorzaken, en een verstoring in de schedel (craniosacraal systeem) kan tot maagklachten (visceraal systeem) leiden. De osteopaat weet welk systeem behandeld moet worden om uw klachten op te heffen.

 

Reageren is niet mogelijk